Varna24.bg Тихомир Патарински, мениджър към Туристически информационен център“ в Община Варна.

...
Varna24.bg Тихомир Патарински, мениджър към Туристически информационен център“ в Община Варна.
Коментари Харесай

Хазартен, медицински и конгресен туризъм превръщат Варна в дестинация на четири сезона

хазартен, медицински и конферентен туризъм. Това показа за Varna24.bg Тихомир Патарински, управител към " Туристически информационен център “ в Община Варна. Той показа усещанията си от присъединяване на екип от Община Варна в най-голямата туристическа борса в света и показа любопитни детайлности от там: 

" Миналата седмица завърши най-голямата туристическа борса в света, тя се провежда в Германия, в Берлин, където Община Варна, където участвахме със собствен щанд. Наемаме изложбената повърхност от Министерство на туризма и ние се представяме като част от общата визия на България. Освен Варна на тази туристическа борса участваха сътрудници от Бургас, Несебър, Пловдив и Силистра. Другите участници на нашия щанд бяха компании, хотелиери, туроператори, които общо бяха към 50. Самата борса мина доста добре. Първите три дни бяга дейните дни, когато туроператори и хотелиери се срещаха и договаряха последните стадии на ранните записвания. Вече се приказва и за идващия сезон 2020-та, защото в края на лятото предстои да излязат каталозите на туропраторите, по които се записват.

Общината като участник в ревюто имаше повече работа събота и неделя, когато идват туристи на самата борса, вземат си материали, желаят информация в кои хотели да отседнат. Възрастните и фамилните търсят тихи места, младежите търсят повече занимания. Интересуват се по какъв начин могат да се предвижат до града или в случай че кацнат на летището и като цяло цялостна палитра от въпроси. Тази година с нашия екип установихме една нова наклонност – много постоянно ни питаха този път германци за благоприятни условия за закупуване на жилища. Тук имиджа на Варна като град, в който може да се учи също е висок. Много родители ни питаха за университетите в града, най-много за Медицинския. В тази връзка беше и ползата за закупуване на лично жилище,в което да отсядат децата и внуците им, а и те самите до момента в който са на отмора. Голям фактор са и директните линии на нискотарифните самолетни компании от Германия, които зачестиха и са целогодишни. Основен претекст да идват студенти и туристи отвън дейния летен сезон е точно директната връзка.

Летище Варна за благополучие уголемява летателната си стратегия освен с немски, само че и с други европейски дестинации. Като целогодишна дестинация можем умерено да кажем, че Варна върви в вярната посока. Ние като общинска администрация и това си слагаме като цел. Статистиката демонстрира, че напъните са в вярната посока, тъй като единствено през 2018 година бяха счупени няколко върха в туризма. В края на септември беше регистриран 2-милионния пасажер на летището, като брой пренощували лица минахме 1,1 млн., броят на записаните нощувки в последните няколко години генерира положителни растежи, тъй че целогодишността на дестинацията Варна се утвърждава.

Труден е въпросът ка една лятна дестинация може да се трансформира в целогодишна. Ние като експерти в туризма сме заложили на няколко значими детайла и първата линия е да популяризираме града като регион с благоприятни условия за балнео лекуване. След две седмици идват и първите проведени туристи по тази линия. Теса от Германия с два чартъра от Франкфурт и от Дюселдорф. По тези стратегии туристите остават сред две е три седмици. Освен балнео стратегии тези туристи употребяват и зъболекарски услуги. Тук можем да приказваме за един в действителност медицински туризъм, който е опция на летния.

Другото, което е целогодишен сегмент, който се стремим да развиваме, са конгресните, събитийните и спортни мероприятия. В края на летния сезон регистрирахме извънредно добра претовареност на легловата база точно, когато беше международното състезание за мъже по волейбол. Това е добър образец по какъв начин събитията могат да уплътнят крилата на сезона, а и зимният интервал. Другите типове туризъм, които са целогодишни са хазартния, културния, религиозния. Варна има всички предпоставки да е целогодишна дестинация. Единственото, което Варна няма е ски-туризъм, само че пък летния морски туризъм ни дава едно доста положително предимство. По отношение на хазартния туризъм, има една нация, която действително е целогодишна като пазар при нас и това са израелците. Всяка седмица има под наем полет от Тел Авив до Варна.

Това са проведени туристи, които идват освен лятото, а и зимата. Те се настаняват в хотели на Златни пясъци, а ив града и на тях им се провеждат шампионати по карти и разнообразни залагания. Радват се на огромен интерес и е реалност, че тази линия съществува и зимата като целогодишен сегмент. Ние сме щастливи от една страна, че предлагаме България,защото в съседство от нас има и други дестинации, само че посетителите на българския щанд са в пъти повече от тези на съседните ни страни. Ние като информаторите сме принудени да отговаряме на голям брой въпроси за страната като каква ни е валутата, пътищата ни добре и са маркирани с табели, къде може да се нощува, къде има къмпинги, хотелите къде са ситуирани, всичко. България е извънредно добре позната и хората споделят с наслада какво са претърпели при идването си преди у нас. Много е щастлив фактът, когато на щанда се спрат туристи, които предлагат дадено място на други туристи. Именно рекламата от уста на уста е най-хубавата реклама “, изясни специалистът.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР